Blog

Teravih Namazı Var mı Yok mu

Her Ramazan geldiğinde Teravih namazı tartışma konusu olur. Tervahi namazı nedir ve gerçekte var mıdır ? Hz. Muhammed zamanında kılınmış mıdır ? Yoksa daha sonradan mı eklenmiştir ?

Öncelikle Teravih namazı nedir onu anlamak gerekiyor. Bugün Teravih namazı Razaman ayı boyunca Yatsı namazından sonra, bir imam eşliğinde toplu ve birlikte olarak kılınan 20 rekat namazdır. Özelliklerini madde yazarsak aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Ramazan ayı boyunca kılınır
  • Yatsı namazından sonra kılınır
  • Camide cemaate namazı imam kıldırır ve beraber kılınır
  • 20 rekat bir namazdır
Tartışılan konularda kesin olan ve tartışılmaya gerek olmayan bilgiler de vardır. Örneğin bu namazın 20 rekat olması ve Cemeatin birlikte bir imam eşliğinde kılması Hz. Ömer zamanında ve Hz. Ömer'in istediği için olmuştur. Yani Hz. Muhammed zamanında 20 rekat değildi ve bir imam eşliğinde toplu ve birlikte kılınmıyordu. Kaynak olarak verilen "Buharî, Salatü’t-Teravih, 1" de aşağıdaki gibi bir olay anlatılır : 

Ramazanda Ömer b. el-Hattab ile beraber Mescide geldim. İnsanlar öbek öbek, kimi kendi başına namaz kılıyor, kimi de arkasındaki cemaate namaz kıldırıyordu. Ömer dedi ki, bunları, güzel Kuran okuyan birinin arkasında toplasak iyi olacak. Sonra Übeyy b. Kabın arkasında topladı. Bir başka gece yine Ömer ile beraber çıktım, insanlar imamlarının arkasında namaz kılıyorlardı. Ömer dedi ki, "Bu ne güzel bidat oldu. Bu namazı kılmadan uyuyanlar, burada kılanlardan daha faziletlidi

Görüldüğü kimi 20 rekat olması ve cemaat ile kılınması Hz. Ömer'in getirdiği bir şey. 

Diğer konu ise Hz. Muhammed'in Teravih Namazı kılıp kılmadığı veya cemaate kıldırıp kıldırmadığı. Öncelikle şu belirtilmelidir ki Hz. Muhammed zamanında "Teravih Namazı" ismi ile biline bir namaz yoktur. Hz. Muhammed her gece kendisine far olarak kılınmış gece namazlarını kılardı. Çoğu zaman evinde kılar bazı zamanlar ise Cami'de kılardı. Teravih Namazının oluşmasına sebeb olan olay şu şekilde anlatılır (Kaynak : Buhârî, Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177)  : 

Allah'ın elçisi bir gece mescitte nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı. Sabah olunca Ashab, "Allah'ın elçisi geceleyin mescitte namaz kıldı" diye konuştular. Ertesi gece Allah'ın elçisi yine namaza durdu. Halk yine onları konuştu, katılanların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescid, insanları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Peygamberimiz o gece yanlarına çıkmadı Sabah olunca: "Yaptığınızı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır" buyurdu. 

Sonuç olarak Teravih Namazı olayı şu şekilde açıklayabiliriz : 

Hz. Muhammed kendisi için farz olan gece namazlarını Ramazan ayında bazı zamanlar camide kıldı. Onu örnek alanlarda camide kılmaya başladılar. Ancak Hz. Muhammed bunun farz olmasını istemedi ve kılmadı. Ancak insanların gece namazı kılmasını evinde veya camide teşvik etmiştir. Daha sonra Hz. Ömer zamanında Ramazan ayı boyunca gece namazlarını ayrı ayrı kılan insanlar imam kıldırmya başladı. Bu uygulama bir gelenek haline geldi.  Siyasi otoritede Teravih namazında rahat propaganda yaptığı içinde bu işine geldi ve hala gelmektedir.  Olayın bu şekilde gerçekleştiğini zannediyorum. 

Peki neden Teravih Namazı kılınmasına karşı çıkılıyor ? İnsanların Cami'de bir imam eşliğinde namaz kılmasında bir ne sakınca olabilir ? Biraz inceleyince şu nedenlerle karşı çıktıkları anlaşılıyor : 

  • Bu bir bidat'tır. Ve her bidat İslam'a zarar verir. (Ancak 4 halifenin yaptıklarının da sünnet kabul edilmesi gerektiği ile ilgili görüşler bulunmaktadır. Bu nedenle Hz. Ömer'in yaptığı şeylerin Bidat olarak yorumlanamayacağını savunmaktadırlar) 
  • 20 rekat çok fazladır.
  • Toplu ve İmam eşliğinde bir namaz yoktur. Bu insanlara Ramazan ayında gereksiz bir külfet olmaktadır
  • Teravih namazı farz namazlarının önüne geçmiştir. Farz olan namazlarını kılmayan insanlar Teravih namazını kılmaktadırlar
Bu itirazlara katılıp katılmamak size kalmış.
zafer.teker , 29.08.2011

Bu Sayfayı Paylaş:

Fibiler Üyelerinin Yorumları


Tüm üyeler içeriklere yorum ekleyerek katkıda bulunabilir : Yorum Gir

Misafir Yorumları




Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir